پتاسیم هیدروکسید ترکیبی معدنی با فرمول KOH است که بیشتر با نام پتاس شناخته میشود. پتاس در کنار سدیم هیدروکسید یا سود سوزآور (NaOH) از قویترین بازها به شمار میروند.
پتاسیم هیدروکسید استفادههای صنعتی بسیاری دارد که بیشتر این کاربردها بر پایهی خاصیت سوزآوری و واکنش با اسیدها است. برآورد تولید جهانی پتاسیم هیدروکسید در سال ۲۰۰۵ حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تن بود. به طور کلی در سطح جهانی، تولیدات سدیم هیدروکسید حدوداً ۱۰۰ برابر بیشتر از تولیدات پتاسیم هیدروکسید است.
از دیگر مصارف شایانذکر پتاس میتوان به این موضوع اشاره کرد که از آن در تولید اکثر صابونهای مایع و همچنین برای تولید بسیاری از مواد شیمیایی حاوی پتاسیم استفاده میشود. پتاسیم هیدروکسید جامد و سفید رنگ بوده و به شکل خطرناکی خاصیت خورندگی دارد. بیشتر نمونههای تجاری این مادهی شیمیایی در حدود ۹۰ درصد خلوص دارند و ۱۰ درصد دیگر حاوی آب و کربناتها است.
کاربرد هیدروکسید پتاسیم در صنایع صنعتی
پتاس یا هیدروکسید پتاسیم کاربردهای مختلفی در صنعت، کشاورزی و پزشکی دارد. از این ماده در تولید صابون و مواد شوینده استفاده میشود. همچنین در تولید کودهای کشاورزی و استفاده در زمینه پزشکی و آزمایشگاهی کاربرد دارد.
اين ماده اغلب بهعنوان كود شيميايي در صنايع كشاورزي به كار گرفته ميشود. مهمترين تركيبات پتاس عبارتند از كلرور پتاسيم، سولفات پتاسيم ـ سولفات پتاسيم - منيزيم، سولفات پتاسيم و نيترات پتاسيم. پتاس در سنگهاي رسوبي آذرين، دگرگوني و به صورت محلول در آب درياها و شورابهها موجود است. بزرگترين منبع تأمين كننده آن، نهشتههاي رسوبي و تبخيري هستند.
مشخصات فیزیکی هیدروکسید پتاسیم
هیدروکسید پتاسیم از قوی ترین بازها میان سایر مواد شیمیایی می باشد، ساختار آن شامل یک پیوند یونی مابین کاتیون فلزی پتاسیم و آنیون هیدروکسیل بوده و ساختمان آن به صورت کریستال لوزی وجه می باشد. جرم مولکولی هیدروکسید پتاسیم 56,1056 و چگالی آن 2044 گرم بر سانتی متر مکعب می باشد.
دمای ذوب هیدورکسید پتاسیم 360 درجه سانتی گراد و نقطه جوش آن 1327 درجه سانتی گراد می باشد و همچنین قدرت انحلال پذیری آن در دمای 25 درجه سانتی گراد به میزان 121 گرم بر 100 لیتر آب می باشد. هیدروکسید پتاسیم قابلیت اشتعال نداشته و در الکل، پلیسرول محلول، دراتر و آمونیاک نامحلول می باشد. هیدروکسید پتاسیم همانند هیدورکسید سدیم به هنگام انحلال در آب از خود گرما تولید می کند.
تماس آن با دست آن را به راحتی محلول شکل در آورده، دست را چرب کرده و باعث ایجاد صابون می گردد. جالب است بدانید که تولید صابون نیز از تماس چربی از جمله چربی دست با هیدورکسید پتاسیم به وجود می آید. هیدروکسید پتاسیم در تماس با دی اکسید کربن موجود در هوا امکان تبدیل به کربنات پتاسیم را دارد. شایان ذکر است محلول های هیدروکسید پتاسیم با غلظت در حدود 0.5 درصد با پوست تحریک کننده و با غلظت های بالاتر از 2 درصد خورنده هستند.
از ویژگی های بارز هیدورکسید پتاسیم می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
خوردنگی بالا
قابلیت قلیایی بالا
توانایی واکنش با سایر مواد
بالابودن میزان انحلال در آب
ثبات حرارتی بالا
نقظه ذوب پایین
قابلیت واکنش با اسیدها
آشنایی با کاربردهای متا بی سولفیت سدیم
مشاهده پست مشابه : نمایندگی یخچال دوو در کرج